Thursday, November 27, 2008

Geen schadevergoeding nabestaanden executies Java

Elsevier, maandag 24 november 2008 17:33

Novum) - Nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad dat door Nederlandse militairen in 1947 werd aangericht in het Javaanse dorp Rawagedeh krijgen geen schadevergoeding van de Nederlandse Staat. De claim is verjaard, oordeelt de landsadvocaat.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de staat het wel 'in hoge mate betreurt' dat de Indonesiërs ten tijde van de zogeheten politionele acties zonder vorm van proces zijn geëxecuteerd. "Dit is een van de schrijnendste voorbeelden van de gewelddadige manier waarop Nederland en Indonesië uit elkaar zijn gegaan."

Tien overlevenden van de slachting door de Nederlandse militairen, waarvoor nooit iemand is vervolgd, kondigden in september aan om de staat aansprakelijk te stellen. Ze eisen een schadevergoeding en excuses voor de executies, waarbij meer dan vierhonderd doden vielen.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) liet in januari nog weten geen verder onderzoek naar de executies in Rawagede te laten doen. Hij sloot zich aan bij de conclusies van een rapport uit 1995 in opdracht van het ministerie van Justitie. Hierin werd vastgesteld dat vervolging voor deze misdrijven niet meer mogelijk was en dat nader onderzoek niet zinvol was.

De Nederlandse ambassadeur in Indonesië zal op 9 december aanwezig zijn in Rawagedeh bij de herdenking van het bloedbad. Namens de regering zal hij respect en medeleven aan de slachtoffers en nabestaanden betuigen, aldus Buitenlandse Zaken.

http://www.elsevier.nl/web/Artikel.htm?contentid=213207

No comments: