Thursday, December 10, 2009

Weduwen klagen staat aan voor bloedbad Rawagedeh

dinsdag 8 december 2009 21:41

De weduwen van de mannen die precies 62 jaar geleden werden geëxecuteerd door Nederlandse militairen in Indonesië, eisen dat Nederland erkent onrechtmatig gehandeld te hebben en willen financiële compensatie.

Ze klagen de Nederlandse Staat aan heeft hun advocaat Liesbeth Zegveld vandaag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer dat Nederland wordt aangeklaagd door Indonesische slachtoffers van de strijd tussen Indonesië en Nederland na de Tweede Wereldoorlog tot 1949.

Aanklacht
Op 9 december 1947 vielen Nederlandse troepen het dorp Rawagedeh op Java (Indonesië) binnen. Daar doodden ze toen honderden mannelijke dorpsbewoners. Ook gevangenen en vluchtende mensen werden doodgeschoten.

De weduwen dagvaarden Nederland voor de executies en voor het uitblijven van strafrechtelijk onderzoek naar de moorden.

Niet vervolgd
Zegveld: 'De legerofficier onder wiens leiding het bloedbad werd aangericht, majoor Wynen, is na overleg tussen de toenmalige legercommandant en de procureur-generaal om opportuniteitsredenen niet vervolgd.'

De nabestaanden vinden gezien de rechtsgelijkheid dat hun vordering niet anders moet worden behandeld, dan de eisen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Door Maartje Willems

Source: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/252827/Weduwen-klagen-staat-aan-voor-bloedbad-Rawagedeh.htm?rss=true

No comments: