Wednesday, December 7, 2011

Excuses Nederland aan nabestaanden Rawagede – ‘unicum’


5 December 2011

door Marije Willems

Binnenland
De Nederlandse regering biedt vrijdag zijn excuses aan voor de massamoord in het Indonesische Rawagede. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt. Een actie van Nederlandse militairen kostte in december 1947 aan honderden mannen het leven.

De Nederlandse ambassadeur in Jakarta biedt namens de regering excuses aan tijdens de herdenking in Balongsari, zoals het dorp nu heet. GroenLinks en SP hadden al eerder om excuses gevraagd.

‘Excuses een passend gebaar’

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal noemt de excuses een passend gebaar aan de nabestaanden.

“De excuses doen recht aan de ernst van de gebeurtenissen in Rawagede. Ik hoop dat zij de nabestaanden helpen deze buitengewoon moeilijke episode in hun leven af te sluiten en in staat te zijn de blik op de toekomst te richten.”

De Haagse rechtbank bepaalde in september dat Nederland zeven weduwen uit het Javaanse dorp moet compenseren voor de dood van hun echtgenoot. In 1947 zetten Nederlandse militairen de mannen van het dorp op een rij waarna ze standrechtelijk werden geëxecuteerd. Daarbij vielen honderdvijftig tot vierhonderd doden.

Nederland heeft inmiddels een schikking getroffen met de negen weduwen die de zaak aanhanging hebben gemaakt. Zij krijgen ieder 20.000 euro.

‘Officiële excuses van de Staat is uniek’

NRC-redacteur Emilie van Outeren over de excuses:

“Het is uniek dat de Staat officiële excuses maakt voor wandaden uit het verleden. Voor de Nederlandse rol in de slavernij en het gebrek aan bescherming voor de moslimbevolking van Srebrenica zijn bijvoorbeeld nooit excuses gemaakt.

Ook de excuses voor Rawagede waren controversieel. Drie jaar geleden sprak de toenmalige ambassadeur in Indonesië, Nikolaos van Dam, tijdens de herdenking op 9 december van ‘diepe verontschuldigingen’ van de Nederlandse regering. In 2005 betuigde Ben Bot, toen minister van Buitenlandse Zaken, ‘spijt’ voor het leed dat Indonesiërs was aangedaan tijdens hun oorlog om onafhankelijkheid. In beide toespraken werd het woord ‘excuses’ expliciet vermeden. Dat de excuses er nu toch komen, is het resultaat van de onderhandelingen tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en advocate Zegveld.”

Source: 

No comments: