Wednesday, December 7, 2011

SP verheugd over excuses Rawagede


ma 05 dec 2011, 11:48

DEN HAAG -  De Tweede Kamer is blij dat Nederland excuses aanbiedt voor het bloedbad dat in 1947 in het dorp Rawagede op Java is aangericht. Ook vinden de politici het goed dat de nabestaanden van de slachtoffers worden gecompenseerd.

  Han ten Broeke van de VVD noemt het een passend gebaar. „Ik hoop dat met dit officiële excuus van de Nederlandse regering de nabestaanden de genoegdoening vinden waarnaar men zocht en dat deze beladen periode kan worden afgesloten.”

 Ook Frans Timmermans, Kamerlid voor de PvdA, vindt het „heel goed dat Nederland eindelijk excuses aanbiedt”. Hij stelt dat minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken een compliment verdient omdat er snel uitvoering wordt gegeven aan het vonnis van de rechtbank.

 GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters is verheugd. Ze had samen met de SP eerder al aangedrongen op formele excuses. „Deze excuses zijn niet alleen belangrijk voor de nabestaanden en hun gemeenschap maar ook voor de wijze waarop Nederland terugkijkt op de afwikkeling van het koloniale verleden”, aldus Peters.

 „Het heeft te lang geduurd, maar het komt er nu toch van”, reageerde Kamerlid Harry van Bommel van de SP. Volgens hem doen de Nederlandse excuses „recht aan de geschiedenis en de nabestaanden”.

Source: 

No comments: